Duikplaatsen in België

Barrage de l'eau d'heure

Algemeen

Adres

Rue de Oupia
6440 Boussu-Lez-Walcourt

Telefoon

071/64.47.92

E-mail

pdp@gdc.be

Website

www.cpbeh.net

GPS-coördinaten

N50°10'58.08"
E4°23'2.44"

Prijs €3
Max. Diepte 40 meter
Zuurstof aanwezig
Parking
Vullen
Kleedkamer
Douche
Eten/Drinken

Locatie

Openingsuren

Duiken is alleen toegelaten tijdens de openingsuren van het duikcentrum. Je bent verplicht je aan te melden alvorens te gaan duiken.

Van november tot maart:
zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

In april en oktober:
donderdag van 18.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur. Zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Van mei tot september:
dinsdag van 18.00 uur tot 20.00 uur en donderdag van 18.00 uur tot 20.00 uur. Zaterdag van 11.00 uur tot 18.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 18 uur.

Bij ongevallen

Noodnummer: 112

Dichtsbijzijnde ziekenhuis:

Hôpital André Vésale
Rue de Gozée 706
6110 Montigny-le-Tilleul
tel: 071/92.15.11

Dichtsbijzijnde recompressie centrum:

Hôpital André Vésale
Rue de Gozée 706
6110 Montigny-le-Tilleul
tel: 071/92.15.11

Omschrijving

Barrage l’eau d’Heures is een gevarieerde duikstek, gelegen in het grootste watergebied van België. Het meer is gemakkelijk toegankelijk en biedt naast een groot aantal onderwaterobjecten ook een unieke onderwaterbiotoop. Barrage is zeker een duik waard.

Leuk in Barrage l’eau d’Heures zijn de diverse zones onderwater die elk een ander karakter hebben. Naast een zogenoemde zanderige zone zijn er zones met stenen en zones met slakken en zoetwaterkreeften. Het meer bestaat uit twee duikgebieden: duikzone A en duikzone B.

Het zicht in varieert in Barrage l’eau d’ Heures tussen twee en tien meter. In de drukkere perioden van het jaar kan het zicht minder goed zijn als gevolg van het grote aantal duikers.

Je kunt aan beide zijden van het meer via een steiger het water in. Bij duikgebied A loopt de bodem vanaf de kant geleidelijk af tot een diepte van dertig meter. De grond is hier bezaaid met kleine steentjes en boomstronken. Op de bodem vind je tevens een verhard platform dat je via een touw kunt bereiken. Duikers hoeven zich dan niet in de modderige bodem af te zetten om op te stijgen.

De veertig meter zone ligt aan de overzijde van het meer. Wie op deze diepte wil duiken moet met de auto de dam oversteken naar duikzone B. Hiervoor dien je een sleutel af te halen bij het nabijgelegen duikcentrum aan de zuidzijde van het meer. Hier bevinden zich tevens kleed- en verhuurruimten. Na je duik kun je in het clubhuis ook nog gezellig wat eten en drinken.

Het water van de Barrage is vrij helder en varieert in temperatuur van vier tot achttien graden. Vaak staat er wat stroming. Flora is hier nauwelijks, fauna des te meer. Je ziet hier blankvoorn, baars, snoek, paling en forel. In het voorjaar worden hydroïdpoliepen waargenomen en in het najaar kleine zoetwaterkwalletjes.

De stenen op de bodem zijn bedekt met massa’s zebramosseltjes en in de modder leven zwanemossels. De takken van de boomstronken herbergen rivierkreeftjes en slakken.

Barrage de l’eau d’ Heures is een uitgebreid natuurgebied tussen Samber en Maas en omvat het grootste watergebied van België. Het is een unieke plek in Wallonië met een omvang van achttienhonderd hectare, waarvan zeshonderd hectare water. Het gebied bestaat uit een mozaïek van vijf meren met samen vijftig kilometer oever. Je kunt hier prachtige natuurwandelingen maken, fietsen en tal van andere watersportactiviteiten beoefenen.

Duikmap