Duikplaatsen in België

Vodecée

Algemeen

Adres

Rue de Merlemont
5600 Vodecée

Telefoon

071/66.70.28

E-mail

roland-charneux@scarlet.be

Website

http://www.croisette.be

GPS-coördinaten

N50°11'39.48"
E4°34'20.53"

Prijs €4
Max. Diepte 30 meter
Zuurstof aanwezig
Parking
Vullen
Kleedkamer
Douche
Eten/Drinken

Locatie

Openingsuren

Duiken is alleen toegelaten tijdens de openingsuren van het duikcentrum. Je bent verplicht je aan te melden alvorens te gaan duiken.

Donderdag: 19.00u tot 22.30u

Zaterdag: 14.00u tot 17.30u

Zondag: 10.00u tot 13.30u

Bij ongevallen

Noodnummer: 112

Dichtsbijzijnde ziekenhuis:

Hôpital André Vésale
Rue de Gozée 706
6110 Montigny-le-Tilleul
tel: 071/92.15.11

Dichtsbijzijnde recompressie centrum:

Hôpital André Vésale
Rue de Gozée 706
6110 Montigny-le-Tilleul
tel: 071/92.15.11

Omschrijving

Op 3,5 km van Phillippeville en op 6,5 km van Florennes ligt de steengroeve van Vodecée. Deze site werd in de twintigste eeuw gebruikt voor de ontginning van rode marmer. Het is een zeer kleine steengroeve (90 meter lang en 50 meter breed) met loodrechte wanden. Het diepste punt is 32 meter maar dit kan je niet elke duik halen omdat dit sterk afhankelijk is van de regenhoeveelheid van de afgelopen dagen.

Aan de kant van de cafetaria is het ondiep en komen grote scholen karpers rondjes draaien. Er zit ook snoek, steur en de beruchte reuzenmeerval. Langs een smal aardeweggetje daal je de parking af naar de duikplaats. Een stevig ponton (enkel toegankelijk voor duikers) laat je toe al je springkunsten boven te halen om te water te gaan. Wanner je jezelf laten zakken onder het ponton, dan val je in een zwart gat tot op een diepte van 25 meter. De gehele duik word je omringd door steile rotswanden. Er zijn verschillende bezienswaardigheden (wc, hutje, Mariabeeld,…). Probeer zeker op het einde van je duik de karpers te zien. Meestal zitten deze vrij ondiep en helemaal links vooraan in de steengroeve langs het grofmazige net (met boeien aan de oppervlakte gemarkeerd), en ook aan de trappen van de voormalige toegang van tot het water.

Ze behoren tot de tamste die je maar kan zien. Wanneer je je met je buik plat op een plateautje legt, dan komen ze met een stuk of tien voor, achter en boven je gezwommen (allemaal rond de halve meter groot!) Naast de karpers kom je wel eens een baars, een snoek, grondels zeelt, forel, stekelbaars, zwanemossel, vlokreeft of één van de steuren tegen.

Op de bodem van de groeve bevinden zich nog vele voorwerpen die in een ver verleden door de werklui zijn gebruikt: rails en dwarsliggers, wc, pompen, buizen, ladders, laadbak, grote reservoir, elektrische lier, gereedschap, schuilhokjes,… Verder heb je ook nog breuken en scheuren in de wand, holtes, grotten, een spiegel, een Mariabeeld, opschriften op de wanden, een grofmazig net waarrond vaak véél vis zwemt.

Duikmap