De eerste stappen in de opleiding tot duiker

De initiatieles

Ben je net op reis geweest naar die tropische bestemming met mooie witte stranden en azuur blauwe zee en dacht je, daar wil ik wel eens gaan kijken onder water. Heb je net die mooie documentaire gezien over de onderwaterwereld en wil je dit ook wel eens zelf meemaken? Misschien ben je wel op zoek naar een leuke, spannende hobby om de stress van alledag te vergeten, nieuwe vrienden te maken, met ervaren lesgevers kennis maken met een onbekende wereld, zodat je die meer gaat respecteren?

Ben je niet zeker of duiken wel voor jou iets is. Geen probleem! Test het gewoon eens vrijblijvend uit. Leren duiken begint meestal met een duikinitiatie!

Wat kan je verwachten?

Een duikinitiatie is uiteraard geen duikcursus, maar het is wel een leuke introductie voor mensen die willen ervaren wat duiken is. Hoe het voelt onderwater te kunnen ademen, te zweven, … Een proefles kan in principe bij elke training op maandag of donderdag en kost 5 euro (verzekering). Wil je een duikinitiatie volgen, stuur een mailtje naar initiatie@poseidon.be of kom rond 20.30 à 20.45 uur aan de infobalie van Sportoase en meld je aan bij de verantwoordelijke van onze duikschool. Het enige wat je nodig hebt is een badpak, duikbril, snorkel en handdoek. Voor de rest zorgt Poseidon.

Wat gaan we allemaal doen tijdens zo’n initiatie?

Eerst geven we je een korte briefing over de gebruikte apparatuur en de basisprincipes van het persluchtduiken. Daarna ga je al snel onder professionele begeleiding het zwembad in en neem je al snel je eerste ademteugen onder water ! Je krijgt uitleg over hoe onze sport precies in elkaar zit. Je leert enkele basistechnieken zoals snorkelen, eendenduik, ademen onder water. Elke initiatie eindigt met een echte duik in het zwembad.

Zijn er vereisten?

De minimumleeftijd is 14 jaar. U dient zich fijn en comfortabel te voelen in het water.

Na de initiatie

Om veilig te leren duiken in optimale omstandigheden, is een duikopleiding bij duikschool Poseidon, net zoals bij andere Nelos clubs, zeer gestructureerd. Wie de opleiding volgt wordt zeer goed en veilig begeleid en zal bij elke nieuwe stap in het leerproces goed voorbereid zijn. De opleiding is erg individueel, zodat iedereen zich op zijn/haar eigen tempo kan vervolmaken vooraleer zich in het open water, een voor de mens toch niet natuurlijk milieu, te begeven. Dankzij deze aanpak is de duiksport dan ook voor de meeste mensen toegankelijk.

De te volgen stappen voordat iemand een buitenduik mag doen:

 • Acht succesvolle zwembadklassen (voor sommige lessen zijn meerdere zwembadtrainingen nodig vooraleer de vaardigheden verworven zijn).
 • Een evaluatieles als afsluiter wijst uit of de kandidaat klaar is om met het buitenduiken te starten en deze moet positief beoordeeld worden door een duikinstructeur.
 • Verder moeten ook de theorielessen voor 1* duiker gevolgd worden (voor data zie de kalender, Poseidon News of de muurkrant tijdens de zwembadtraining). Aangezien er geen formeel theoretisch examen afgenomen wordt voor dit brevet, is het bijwonen van alle theorielessen vereist.

De eerste buitenduiken:

 • Bijna elk weekend wordt er een clubduik georganiseerd waar opleidingsduiken gedaan worden onder begeleiding van bevoegde instructeurs. Je schrijft je voor deze duiken in via onze handige online duikplanner.
 • Een kalender van de geplande duiken en de gegevens van de duikverantwoordelijke zijn te vinden in de ledensectie van deze website, in Poseidon News en op de muurkrant tijdens de zwembadtraining.
 • Voor de clubduiken wordt er afgesproken op een carpoolparking, vanwaar kostendelend naar de duikplaats wordt gereden. Een duik duurt ongeveer 30-45 minuten maar het geheel, verplaatsing, omkleden, briefing… neemt al snel een halve tot hele dag in beslag, afhankelijk van de duikbestemming.
 • Voor de eerste 5 buitenduiken kan het materiaal gratis ontleend worden bij de club. Daarvoor krijg je 5 bonnetjes na het beëindigen van de theorielessen, zwembadklassen en evaluatieles. Daarna kan tegen een kleine vergoeding materiaal ontleend worden. Materiaal kan afgehaald worden vóór de duiktraining op maandag en donderdag tussen 20 en 20.30 uur in het vulstation, gelegen aan de ingang van de ondergrondse parking van Sportoase via de Geldenaaksebaan. De verantwoordelijke die materiaal meegeeft, weet wat er nodig is voor een duik:
  • buitenpalmen met open hiel (zodat ze met duikbotjes kunnen gedragen worden)
  • duikpak, botjes en handschoenen. Belangrijk is dat dit pak goed past
  • een duikfles, gevuld met lucht aan 200 bar
  • een trimvest
  • een ontspanner
  • loodgordel
  Het ontleende materiaal moet de volgende trainingsdag terug binnengebracht worden, zo niet wordt een nieuwe ontlening aangerekend.

Het brevettensysteem: (Klik hier voor meer informatie)

 • Na 5 buitenduiken is men 1-ster duiker. Dit brevet wordt gehomologeerd bij de federatie Nelos en wereldwijd erkend. De eerste 5 duiken zijn beperkt tot 15 meter diepte, de volgende duiken blijft een houder van een 1ster brevet beperkt tot 20 meter diepte.
 • Van duik 6 tot en met 15 wordt de 1-ster duiker minstens door een 4-ster duiker begeleid bij het duiken. Nadien mag hij duiken met een 3-ster duiker.
 • Om een 2-ster brevet te behalen moet men minstens 15 duiken gedaan hebben en naast de verplichte zwembadlessen ook slagen in een theorie-en zwembadexamen, waarna er 5 proeven bij het buitenduiken worden afgelegd en men 3 duiken succesvol moet kunnen leiden.

Interesse?

Heb je altijd al gedroomd om de ongerepte onderwater wereld te beleven? Waar wacht je nog op? schrijf je snel in voor een initiatie.

Leer duiken

Andere brevetten