Stop finning 05-05-2021

Beste,

Wij willen u graag op de hoogte brengen van het stemproces van het burgerinitiatief "Stop het ontvinnen van haaien – Stop de handel".

Het aantal haaien dat jaarlijks wordt gedood is enorm, hoeveel exact is moeilijk te zeggen, maar schattingen lopen uiteen van grofweg 63 tot 273 miljoen. Helaas is er een groot gebrek aan controle op de reguliere visserij en daarnaast wordt er ook op grote schaal illegaal op haaien gevist. Zelfs als de laagste schatting het geval zou zijn dat blijft het een onvoorstelbaar aantal. Haaien zijn in groot gevaar, en daarmee de aquatische ecosystemen als geheel.

En deze handel gebeurt dus ook gewoon in Europese wateren. Sinds 2013 is er een wet genaamd ‘Fins Naturally Attached’. Hierdoor is het verboden om op schepen in Europese wateren haaienvinnen op te slaan, over te laden of binnen te halen. Haaien mogen dus alleen op een schip zijn met de vinnen eraan. Echter, wanneer een schip aan wal gaat mogen de vinnen verwijderd worden en wordt een groot deel ervan geëxporteerd naar Azië.

Deze wetgeving is niet voldoende om haaien te beschermen. Daarom wordt het hoog tijd om te zorgen dat deze wet wordt aangepast. En daar hebben wij jouw hulp bij nodig!

In maart zijn we erin geslaagd bijna 190.000 stemmen te vergaren. Dit betekent dat we tegen het einde van de ondertekeningsperiode op 31.01.2022 nog 810.000 stemmen nodig hebben om door de EU-Commissie gehoord te worden voor het beëindigen van de handel in haaienvinnen.

Om het burgerinitiatief #StopFinningEU tot een succes te maken, hebben we uw blijvende steun nodig. Hoe? Bijvoorbeeld door dit initiatief te delen met uw vrienden en familie, en de aandacht te vestigen op de lopende stemming in de sociale media. Elke stem telt officieel mee voor het beëindigen van de handel in haaienvinnen.

Stemmen maar!

Meer informatie kan je terugvinden op https://www.stop-finning-eu.org/nl/


Met vriendelijke groeten,

Technisch directeur
Sven VANDEKERCKHOVE

Voorzitter
Ronny MARGODT