Poseidon traint op maandag en donderdag van 21 tot 22.30 uur in het Sportoase zwembad, Philipssite 6 te Leuven (niet op feestdagen en tijdens de Kerstvakantie, juli en augustus).
Aansluiten kan gewoon op elke trainingsavond. Kom dan rond 20.30 à 20.40 uur aan de infobalie van Sportoase. Het lidgeld dient kontant betaald te worden.
Een gratis proefles kan in principe bij elke training op maandag of donderdag. Kom dan rond 20.30 à 20.45 uur aan de infobalie van Sportoase. Om besmetting met het covid virus te voorkomen wordt gevraagd uw eigen duikbril en snorkel mee te brengen. Voor de rest zorgt Poseidon.
Je kunt om het even wanneer beginnen met de duikopleiding. Begin er tijdig mee als je graag zou duiken op je eerstvolgende vakantie. Afhankelijk van je ritme, duurt het toch zo een 3 à 6 maanden om je eerste brevet te behalen.
De opleiding voor het behalen van een 1 ster duiker brevet omvat:
  • een 10 tal zwembadlessen
  • drie theorieavonden
  • vijf buitenduiken
Afhankelijk van je ritme, duurt het zo een 3 à 6 maanden om dit brevet te behalen.
De eerste 4 lessen voor de opleiding 1 ster duiker starten in princiepe de eerste maandag en donderdag van de maand en vervolgens wekelijks op dezelfde dag.
Daarna en voor alle andere opleidingen kun je komen op maandag of donderdag of beide wanneer het je schikt. Ons lessensysteem zit zo in elkaar dat je trainingen kunt overslaan zonder daarom de continuïteit van de opleiding te onderbreken. Had je bvb vandaag les 4 en je kunt dan een week niet komen krijg je volgende keer les 5.
De theorielessen worden in sessies gegeven. Gewoonlijk is er een sessie in het najaar en één of twee in het voorjaar. Hier is het raadzaam geen lessen te missen hoewel een gemiste les natuurlijk in de volgende sessie kan gevolgd worden maar dat stelt de homologatie dan ook uit. Je kunt ook geen buitenduiken doen alvorens alle lessen gevolgd werden. Huidige kalender.
Neen, alleen wordt vereist dat je alle zwembad- en theorielessen hebt gevolgd. Voor de volgende brevetten is er wel een theorie- en praktijkexamen.
Een jaarlijks medisch onderzoek is vereist. Vanaf de leeftijd van 45 jaar is er ook om de 5 jaar een elektrocardiogram onder belasting (op de fiets) vereist. Na aansluiting heb je daarvoor 1 maand de tijd, hoewel het raadzaam is dit zo snel mogelijk te laten doen. Hoe langer je wacht, hoe groter de teleurstelling mocht de arts je afkeuren (wat gelukkig uiterst zelden voorkomt). Bij aansluiting krijg je de nodige formulieren en een lijst van dokters aangesloten bij de medische commissie. Dit ter informatie, je bent vrij te gaan naar een dokter van je keuze bvb je huisarts.
Poseidon is een duikclub en we werken dus met lidgeld (voor het exacte bedrag kan u best het reglement raadplegen). Daarin is begrepen inkom zwembad, verzekering, de homologatie van je eerste duikbrevet, het gebruik van duikflessen, ontspanners en trimvesten tijdens de zwembadtraining. Enkel de basisuitrusting (kostprijs vanaf 85 euro) breng je na de kennismakingsles zelf mee (zwemvliezen, snorkel, duikbril, loodgordel).
Alleen een eigen basisuitrusting is vereist: duikbril, zwemvliezen, snorkel en loodgordel (kostprijs vanaf 85 euro). Materiaal voor de zwembadoefeningen wordt gratis ter beschikking gesteld. Voor de eerste 5 buitenduiken kan je ook gratis een volledige duikuitrusting huren. Nadien kan die aan een schappelijke prijs gehuurd worden.
Kandidaten 1 ster duiker kunnen voor de eerste 5 buitenduiken gratis een volledige duikuitrusting huren.
Nadien kan die aan een schappelijke prijs gehuurd worden.
Neen, het homologatiegeld voor het 1 ster duikbrevet is begrepen in het lidgeld.
Poseidon zelf geeft geen korting maar momenteel voorziet de KUL een tussenkomst van 1,25 euro per bijgewoonde training mits je in het bezit bent van een sportkaart.
Neen. Voor de aankoop van duikmateriaal wend je je best tot de gespecialiseerde vakhandel, aarzel niet om onze leden voor meer informatie te vragen.
Ja, leden kunnen tegen vergoeding duikmateriaal uitlenen. Let op, we beschikken niet over een onbeperkte hoeveelheid materiaal.
Het uitlenen gebeurt voor de training en het materiaal moet terug gebracht worden voor de volgende training. Het uitlenen vindt plaats in het vulkot tussen 20u en 20u30.
Ja, leden kunnen gratis hun flessen laten vullen (maximaal 2 per vulbeurt). Het vullen gebeurt voor de training in het vulkot tussen 20u en 20u30.
Het vulkot is gelegen aan de ingang van de ondergrondse parking van het Sportoase complex ter hoogte van de Geldenaaksebaan.
Poseidon heeft geen afdeling jeugdduiken. Wij kunnen daarom alleen leden vanaf 14 jaar aanvaarden. Clubs met jeugdafdeling vind je op de website van Nelos, of via de website van Dolphin Buddys
Als je een PADI Open Water brevet hebt met minstens 5 duiken of een Advanced Open Water brevet, wordt je ingeschaald als CMAS/NELOS 1 ster duiker en kan je de lessen van 2 ster duiker volgen
Om te duiken zou het strikt genomen niet noodzakelijk zijn te kunnen zwemmen maar je zal je veel meer op je gemak voelen als je het wel kan. Daarom wordt gevergd dat je gewoon behoorlijk kunt zwemmen met volgende vereisten:
  • 100 m zwemmen: vertrek van op de kant met een sprong naar keuze of van tegen de muur (in het water). De kandidaat zwemt 100 m ononderbroken in een door hem gekozen stijl. Geen uitrusting toegelaten; enkel zwemkleding. Geen tijdslimiet.
  • 5 minuten watertrappelen of drijven: de kandidaat moet 5 minuten kunnen blijven watertrappelen of drijven aan de oppervlakte zonder hulpmiddelen. Het is hierbij de bedoeling dat er zo weinig mogelijk bewegingen gemaakt worden (kleine zwembewegingen zijn toegelaten).