02-12-2022 Voordracht Wetenschappelijke commissie: "Haaien, oudste roofdieren van de oceaan, te vrezen of te bewonderen" 21-11-2022

Beste duikvrienden

Op vrijdag 2 december 2022 om 19.30 uur organiseert de Wetenschappelijke commissie een voordracht met als titel:

"Haaien, oudste roofdieren van de oceaan, te vrezen of te bewonderen"

door John De Block

Locatie:
GC Oosterhof, Dr Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen

Haaien intrigeren ons sinds mensengeheugenis!

Zijn het kille, bloeddorstige moordmachines, of eerder vreedzame en sierlijke nomaden in de wijde, uitgestrekte oceanen? Moeten wij, bij een toevallige ontmoeting of confrontatie voor ons leven vrezen of is eerder het omgekeerde waar? Mythe of werkelijkheid…

Dat ze met meer dan een 500-tal soorten sterk gevarieerd zijn, heersers van de zee, het best aangepast aan hun milieu en dat ze aan de top van de voedselketen een zeer belangrijke rol vervullen, hoeft géén betoog. Hierover zijn we het allen eens.

Helaas kunnen we er niet omheen dat sommige soorten worden bedreigd. Ook wetenschappers en duikers stellen dit meer en meer aan de lijve vast.

Maar wat zijn haaien eigenlijk, hoe hebben ze zich aangepast aan een niet zo evidente omgeving, van waar komen ze en vooral, hoe spelen ze het reeds miljoenen jaren klaar op onze planeet?
Rondzwervend als steeds alerte jager, éénzame solitair of in groep, al lang voordat er sprake was van ons, de mens…

Als gepassioneerde duiker en docent binnen de Wetenschappelijke maakt John De Block, 2* Instructeur NELOS, iedereen wegwijs in hun voorgeschiedenis, verbijsterende leefwijze, gedrag en ongeëvenaard aanpassingsvermogen.

Toegankelijk voor elk brevet, maar vooral voor geïnteresseerden in het verrassende onderwaterleven én in het bijzonder in deze fantastische en intrigerende dieren!