Duikplaatsen in België

Sprimont

Algemeen

Adres

Rue de Presseux 32
4140 Sprimont

Telefoon

04/382.29.14

E-mail

lenarval@gmail.com

Website

http://www.abyssplongee.be

GPS-coördinaten

N50°30'6.84"
E5°38'59.14"

Prijs €3
Max. Diepte 28 meter
Zuurstof aanwezig
Parking
Vullen
Kleedkamer
Douche
Eten/Drinken

Locatie

Openingsuren

Duiken is alleen toegelaten tijdens de openingsuren van het duikcentrum. Je bent verplicht je aan te melden alvorens te gaan duiken.

Zaterdagen en zondagen tussen 10.00u en 16.00u. In juli en augustus ook op woensdagmiddag van 16.00u tot 22.00u. Legitimatie is verplicht. De duikstek ligt achter het duikcentrum dat aan de weg ligt

Om de instapplaats te bereiken moet je ongeveer driehonderd meter naar beneden lopen.

Bij ongevallen

Noodnummer: 112

Dichtsbijzijnde ziekenhuis:

CHU de Liège
Domaine Universitaire du Sart Tilman Bâtiment B 35
4000 Liège
tel: 043/66.77.11

Dichtsbijzijnde recompressie centrum:

Hyperbaar Centrum U.Z. Antwerpen
Wilrijkstraat 10
2650 Edegem
tel: 03/821.30.55

Omschrijving

Duiken in Sprimont is duiken in een surrealistische omgeving van rotsblokken en steile wanden. Je kunt het bezoek aan deze duikstek combineren met een duik in de nabijgelegen duikplaats La Gombe. Bezoek Sprimont als laatste want je kunt hier goed eten.

Onderwater vind je in deze ondergelopen granietgroeve onder meer twee duikersklokken, een Mariabeeld, een buis waar je doorheen kunt zwemmen en een 'kunstwerk' dat gemaakt is van oude verwarmingsbuizen. Het zicht varieert tussen de vier en acht meter maar kan na een flinke regenbui snel verslechteren. Het regenwater spoelt namelijk slip langs de bergwanden de groeve. Houdt de weersverwachtingen dus in de gaten voordat je hier gaat duiken.

De groeve is lastig bereikbaar. Na je op de hoger gelegen parkeerplaats omgekleed te hebben, moet je via een stijl modderpad naar beneden wandelen. Je duikfles kan met een liftje naar beneden gebracht worden zodat je niet hoeft te sjouwen. Ook als je weer naar boven gaat kun je de lift gebruiken voor het vervoer van je duikspullen.

Vlakbij de groeve ligt een duikcentrum met diverse duikfaciliteiten. Er zijn ook douchevoorzieningen aanwezig maar gebruik bij het douchen geen shampoo en zeep, want alles spoelt de groeve in.

De stek is niet veel groter dan een voetbalveld maar de omgeving is bijzonder fraai. Grote rotsblokken, steile wanden en weelderige begroeiing vormen het decor waarin je hier duikt.

Eenmaal onderwater zullen de vaste bewoners van deze plas je snel opvallen. Je ziet hier onder meer snoeken, steuren, voorns, karpers en koikarpers. Met een beetje geluk kom je ook Igor of Boris tegen. Deze twee steuren zijn in de loop der jaren de troeteldieren van de steengroeve geworden en de favoriete onderwaterbewoners van menig duiker. Als je Steengroeve Sprimont echt wilt beleven moet je ook dit tweetal even ontmoet hebben.

Vroeger werden in deze regio vijftien steengroeven geëxploiteerd, met bij elkaar circa honderd arbeiders. Nu zijn er nog slechts drie in bedrijf. Steengroeve Sprimont werd tientallen jaren geleden gesloten, na een start in 1835 als de eerste steengroeve voor de winning van graniet. Jarenlang stond het gebied er verlaten bij totdat twintig jaar geleden het idee werd geboren om er een sportgelegenheid van te maken. De groeve, die inmiddels vol water was gelopen, werd met de aanleg van diverse faciliteiten en een lift geschikt gemaakt als recreatiegebied.

Inmiddels is de steengroeve Sprimont alweer vele jaren een geliefde duiklocatie voor duikers uit België en omgeving. Wie eens in een heel andere omgeving wil duiken, is hier op de juiste locatie.

Duikmap