Duikplaatsen in België

Zilvermeer

Algemeen

Adres

Zilvermeerlaan 2
2400 Mol

Telefoon

014/82.95.53

E-mail

info@d-centermol.be

Website

http://www.d-centermol.be

GPS-coördinaten

N51°13'32.52"
E5°10'18.98"

Prijs €4
Max. Diepte 15 meter
Zuurstof aanwezig
Parking
Vullen
Kleedkamer
Douche
Eten/Drinken

Locatie

Openingsuren

Van 1 april tot 30 september van 08u30 tot 20u30, alleen als de kassa open is. Buiten het seizoen kan je binnen met de magnetische sleutel die je bij een jaarabonnement krijgt.

Bij ongevallen

Noodnummer: 112

Dichtsbijzijnde ziekenhuis:

Heilig Hartziekenhuis
Gasthuisstraat 1
2400 Mol
tel: 014/71.20.00

Dichtsbijzijnde recompressie centrum:

Hyperbaar Centrum U.Z. Antwerpen
Wilrijkstraat 10
2650 Edegem
tel: 03/821.30.55

Omschrijving

Het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer, gelegen op het grondgebied van de gemeente Mol is een mooi stukje natuur in het hartje van de Kempen. Diverse meren zijn ontstaan na zandwinning voor de toenmalige glasindustrie. Het domein Zilvermeer is opengesteld voor dagrecreatie. Men kan er wandelen en verschillende watersporten beoefenen zoals zwemmen, zeilen, surfen, vissen, roeien en duiken. Enkel het meer grenzend aan de grote baan mag door duikers gebruikt worden.

Sinds een negental jaren bevindt zich in de watersportvijver het "Onderwaterpark voor Schone Kunsten". Het is uniek in zijn soort en bijzonder aantrekkelijk voor de duikers. Dit onderwaterpark is een realisatie van de "werkgroep duiken Zilvermeer", onderdeel van LIMOS (vereniging van 24 Limburgse en Kempische duikscholen met 2400 duikende leden)

De accommodatie is gewoonweg uitstekend, er is een cafetaria, kleedkamers, binnen- en buitendouches, kastjes, een vulstation en een terras waar een BBQ ter beschikking staat. De wagens kunnen langs de waterkant geparkeerd worden zodat je geen 10 meter hoeft te stappen om te water te gaan. Het Zilvermeer meet ongeveer 400 bij 430 meter en is gelegen temidden van het natuurgebied. Er zijn verschillende plaatsen om te water te gaan. Langs de kant van het Restaurant-taverne en de camping is er geen toegang tot het water. De zandbodem daalt zacht glooiend tot -6 meter en is bedekt met een sliblaag die bij elke palmslag opwarrelt. Het zicht is over het algemeen goed, maar kan ook erg tegenvallen op drukke dagen tijdens de weekends.

De diepte van het meer varieert overwegend tussen 6 en 9 meter met twee uitschieters tot 15 meter. De plas is dus een ideale duikstek voor de beginnende duiker.

Om de duikstek aantrekkelijker te maken werden er onderwater kunstwerken geplaatst. De tentoongestelde objecten leunen sterk aan bij het tuinbeeldengenre (trollen, bustes, ...) of zijn abstracte knutselwerken van kunstenaars van bij ons. Zo is er bijvoorbeeld “het oog van God”, volledig in RVS met aanduiding van de Vier windstreken Verder liggen er nog verscheidene silo's onder water waar je doorheen kanzwemmen, een duikersklok. Het zilvermeer is dus ook een idiale plas om te leren duiken op kompas.

Het Zilvermeer is arm aan fauna en flora. Buiten enkele insecten (watervlo, schietmot…) en insectenlarven wordt er mos, wier en een paar andere kleine waterplanten in de ondiepe strook langs de kanten aangetroffen.

De verschillende pogingen om vis uit te zetten beginnen nu succes te hebben: op een drietal plaatsen zwemmen scholen kleine baarsachtigen rond: binnen de Werkgroep Duiken Zilvermeer is er een groepje die zich hierop toeleggen.