Leuven is Europese Sportstad 2021! 26-10-2020

De kogel is door de kerk: Leuven mag zich in 2021 Europese Sportstad noemen! Nadat de stad in mei een kandidatuur indiende en deze enkele weken geleden succesvol verdedigde tegenover de jury, kwam eind vorige week het verlossende nieuws. De titel is binnen!

Aces Europe, de organisatie die de titels uitreikt met erkenning van de Europese Commissie, noemde Leuven "een voorbeeldstad waar sport voor iedereen is en waar sport ingezet wordt om gezondheid, integratie, opleiding en respect voor elkaar te verbeteren." De stad kon de jury overtuigen door het sportaanbod van de vele sportclubs, de verschillende topsportevents die de stad mee organiseert en de vele (innovatieve) verwezenlijkingen van de voorbije jaren.

"We zijn bijzonder fier en blij dat we de titel toegewezen kregen", zegt schepen van sport Johan Geleyns. "We investeren al jaren fors in sport en die inspanningen worden nu beloond. Ook de komende jaren investeren we nog 57 miljoen euro in sportinfrastructuur. 54% van de Leuvenaars sport minstens één keer per week. Dat is het hoogste cijfer van Vlaanderen. Van hen is maar liefst 82% tevreden over de sportaccommodaties. We hopen dat we dankzij deze inspanningen nog meer Leuvenaars aan het sporten en bewegen krijgen."

Burgemeester Mohamed Ridouani kijkt al reikhalzend vooruit naar het komende jaar. "We zijn al verschillende maanden bezig om van 2021 een geweldig sportief jaar te maken. Zo staan er nu reeds een honderdtal sportieve activiteiten gepland voor 2021. We hopen van harte dat het coronavirus dan ingedijkt is en het merendeel zal kunnen doorgaan. We willen immers iedereen betrekken in dit verhaal. De absolute apotheose moet in september 2021 volgen, wanneer het WK wielrennen in Leuven neerstrijkt."


Video: ontdek sportstad Leuven